Ana içeriğe atla

Jupiter

Güneş Sistemi içinde en büyük gezegendir.Güneşten sonra Beşinci gezegendir.Jüpiter bir gaz devi,çünkü 
hem gazdan oluşuyor hem çok büyük.Diğer gaz devleri Satürn ,  Neptün ve Uranüs'tür.
Jupiter  1,8986 × 10 üssü 27 kg veya yaklaşık olarak 318 Dünya kütlesine sahiptir.Güneş sistemindeki diğer tüm gezegenlerin kütlesinin iki katıdır.
Jupiter çıplak göz ile görülebilir, gece gökyüzünde üçüncü en parlak gezegendir.Sadece Dünya'nın uydusu ve Venüs gezegeni daha parlaktır.

Jüpiterin en az 79 adet uydusu var.Bunlardan yaklaşık 50'si çok küçük ve 5 kilometreden daha azdır.Jupiterin 4 büyük uyduları olan; IO,Europa,Ganymede ve Callisto isimli uydulara "Galileo" uyduları denir.Çünkü Galileo Galilei onları keşvetti.Ganymede Güneş  Sistemindeki en büyük uydudur.Hatta çapı Merkür gezegeninden büyüktür.2018 yılında yeni 10 çok küçük uydu keşfedildi.

Kaynak;Wiki



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satürn V Roketi

Satürn V ne oldu? Satürn V roketi, ay astronotları başlatmak için kullanıldı. Kredi: NASA Skylab uzay istasyonu modifiye Satürn V roketinde başlatıldı. Kredi: NASA Saturn V, insanları ay'a göndermek için yapılmış NASA'nın roketi idi.  ( V harfi beş rakamıdır.) Satürn V, Ağır Kaldırma Aracı adı verilen bir roket türüdür.  Bu çok güçlü olduğu anlamına geliyor.  Başarıyla uçurulan en güçlü roketti.  Saturn V, 1960 ve 1970'lerde Apollo programında kullanıldı.  Ayrıca Skylab uzay istasyonunu başlatmak için kullanıldı. Satürn V ne kadar büyüktü?  Saturn V roketi, 36 katlı uzun bir binanın yüksekliği ve Özgürlük Heykeli'nden 18 metre (60 feet) daha uzun olan yaklaşık 111 metre (363 fit) uzunluğundaydı.  Ömür boyu tamamen yakıt dolduran Saturn V, 2,8 milyon kilogram (yaklaşık 6,2 milyon pound) ağırlığında, yaklaşık 400 filin ağırlığını taşıyordu.  Roket 34.5 milyon newton (7,6 milyon pound)  itme  yarattı...

Güneş Sistemimizi Tanıyalım;Merkür

Güneş sisteminin "Karasal Gezegenler" sınıfından yer alan Merkür gezegeninin yapısı ve bilimsel özellikleri Güneşe en yakın gezegendir(57,9 milyon kilometre). Ekvator düzlemi arasında 7 derece eğim vardır. Merkür Güneş etrafında 88 gün,kendi ekseni etrafında 58.6 günde döner.Dünya'ya en yakın olduğunda aralarındaki mesafe 92 milyon kilometredir. Yarıçapı 2439 km, kütlesi 3,3x10 üzeri 23 kg (Dünya'nın kütlesinin 0,055 katı),yoğunluğu Dünya'da deniz seviyesindeki suyun 5,44 katı,yüzey çekim ivmesi 3,7 m/sn kare'dir. Merkür uydusu olmayan iki gezegenden biridir. Dünya'da 50 kg ağırlığı olan bir cisim burada 19 kg ağırlığa sahiptir. Merkür'den fırlatılan bir roketin, gezegenini çekim etkisinden kurtulabilmesi için hızı 4,3 km/s olmalıdır. Yüzeyi silikat tozları ile kaplanmıştır. Sahip olduğu çok ince atmosfer tabakası Helyum ve Hidrojen içerir. Güneş'e bakan yüzeyinin değişmesiyle çok ısınır veya çok soğur.Güneş'e bakan t...