Ana içeriğe atla

Venüs Gezegeni


Güneş'e en yakın gezegen olan Venüs ile Güneş arasındaki mesafe , Güneş ile Merkür arasındaki uzaklığın iki katından daha fazladır.Buna istifaden ,Venüs'ün yerküresi Merkür'ün yerküresinden daha da sıcaktır.
Senenin belirli aralıklarında , Güneş doğmadan veyahut battıktan sonra  çıplak göz ile rahatça görülebilir.

Çoğu kimse , Venüs'e sabah ya da akşam yıldızı demektedir.Yörüngesinden şaşmazken ,Dünya'ya en yakın konumuna ulaştığında, Ay ve Güneş'ten sonraki en parlak cisimdir.Venüs, iç gezegen olduğu için Dünya'dan teleskop ile bakıldığında Ay'a benzer biçimde evreler gösterir.
Yoğunluk ,kütle, atmosferin özü ve Güneş'e yakınlığı bakımından,Dünya'nın benzeri hatta ve hatta ikizi
diyebiliriz.





Venus'ün Hareketi


Venüs'ün, kendi ekseni etrafında dönme hareketi, aşırı ilginçtir. Çünkü hareketi, hem çok yavaş, bununla beraber ters yöndedir. 1 Venüs günü = 243 Dünya günüdür. Bu süre, Venüs yılından birazcık daha uzundur. Eğer Venüs'te olsaydınız, Güneş'in batıdan doğup, doğudan batmış olduğunı ve semande çok yavaş ilerlediğini görecektiniz. Bununla birlikte Venüs'ün dönme hareketi ve yörünge devri sanki aynı tarihe rastlantı ediyormuş şeklinde, Venüs ve Dünya birbirlerine en yakın olduğu anda, Venüs her zaman aynı yüzünü göstermektedir.

VENÜS'ÜN ATMOSFERİ

Venüs atmosferinin yüzeydeki basıncı, 90 atmosferdir. Bu basınç, Dünya'da ki bir okyanusun, 1 km derinliğindeki basınçla derhal hemen aynıdır.

Venüs'ün atmosferi, daha çok Karbondioksitten(CO2) oluşmuştur. Burada, birkaç km. Kalınlığındaki, çeşitli bulut katmanları, Sülfürik asitten(H2SO4) meydana gelmiştir. Bu bulutlar, gezegenin yüzeyini tamamen görmemizi engellemektedir. Bu yoğun atmosfer, bir sera tesiri oluşturarak, Venüs yüzeyinin sıcaklığını, 127 ºC den 447 ºC ye çıkarmaktadır. Bu ise, kurşunu eritecek sıcaklıktır.

Bulutların tepelerinde güçlü rüzgâr akımları olmasına rağmen, yüzeydeki rüzgârlar saatte birkaç km'den fazla değildir. Bunun sebebi, Dünya'da iklim koşullarını dengede tutan döngülerin Venüs'te bulunmayışıdır. Güneş'e yakın olan bu komşumuzda, atmosferik süreçler hep tek yönlüdür. Dünya, Güneş'e birazcık daha yakın olsaydı, Venüs ile aynı kaderi paylaşabilirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satürn V Roketi

Satürn V ne oldu? Satürn V roketi, ay astronotları başlatmak için kullanıldı. Kredi: NASA Skylab uzay istasyonu modifiye Satürn V roketinde başlatıldı. Kredi: NASA Saturn V, insanları ay'a göndermek için yapılmış NASA'nın roketi idi.  ( V harfi beş rakamıdır.) Satürn V, Ağır Kaldırma Aracı adı verilen bir roket türüdür.  Bu çok güçlü olduğu anlamına geliyor.  Başarıyla uçurulan en güçlü roketti.  Saturn V, 1960 ve 1970'lerde Apollo programında kullanıldı.  Ayrıca Skylab uzay istasyonunu başlatmak için kullanıldı. Satürn V ne kadar büyüktü?  Saturn V roketi, 36 katlı uzun bir binanın yüksekliği ve Özgürlük Heykeli'nden 18 metre (60 feet) daha uzun olan yaklaşık 111 metre (363 fit) uzunluğundaydı.  Ömür boyu tamamen yakıt dolduran Saturn V, 2,8 milyon kilogram (yaklaşık 6,2 milyon pound) ağırlığında, yaklaşık 400 filin ağırlığını taşıyordu.  Roket 34.5 milyon newton (7,6 milyon pound)  itme  yarattı...

Güneş Sistemimizi Tanıyalım;Merkür

Güneş sisteminin "Karasal Gezegenler" sınıfından yer alan Merkür gezegeninin yapısı ve bilimsel özellikleri Güneşe en yakın gezegendir(57,9 milyon kilometre). Ekvator düzlemi arasında 7 derece eğim vardır. Merkür Güneş etrafında 88 gün,kendi ekseni etrafında 58.6 günde döner.Dünya'ya en yakın olduğunda aralarındaki mesafe 92 milyon kilometredir. Yarıçapı 2439 km, kütlesi 3,3x10 üzeri 23 kg (Dünya'nın kütlesinin 0,055 katı),yoğunluğu Dünya'da deniz seviyesindeki suyun 5,44 katı,yüzey çekim ivmesi 3,7 m/sn kare'dir. Merkür uydusu olmayan iki gezegenden biridir. Dünya'da 50 kg ağırlığı olan bir cisim burada 19 kg ağırlığa sahiptir. Merkür'den fırlatılan bir roketin, gezegenini çekim etkisinden kurtulabilmesi için hızı 4,3 km/s olmalıdır. Yüzeyi silikat tozları ile kaplanmıştır. Sahip olduğu çok ince atmosfer tabakası Helyum ve Hidrojen içerir. Güneş'e bakan yüzeyinin değişmesiyle çok ısınır veya çok soğur.Güneş'e bakan t...

Jupiter

Güneş Sistemi içinde en büyük gezegendir.Güneşten sonra Beşinci gezegen dir. Jüpiter bir gaz devi,çünkü  hem gazdan oluşuyor hem çok büyük.Diğer gaz devleri Satürn ,  Neptün ve Uranüs'tür. Jupiter    1,8986 × 10 üssü 27 kg veya yaklaşık olarak 318 Dünya kütlesine sahiptir.Güneş sistemindeki diğer tüm gezegenlerin kütlesinin iki katıdır. Jupiter çıplak göz ile görülebilir, gece gökyüzünde üçüncü en parlak gezegendir.Sadece Dünya 'nın uydusu ve Venüs gezegeni daha parlaktır. Jüpiterin en az 79 adet uydusu var.Bunlardan yaklaşık 50'si çok küçük ve 5 kilometreden daha azdır.Jupiterin 4 büyük uyduları olan; IO , Europa , Ganymede ve Callisto isimli uydulara " Galileo " uyduları denir.Çünkü Galileo Galilei onları keşvetti. Ganymede Güneş  Sistemindeki en büyük uydudur.Hatta çapı Merkür gezegeninden büyüktür. 2018 yılında yeni 10 çok küçük uydu keşfedildi. Kaynak; Wiki