Ana içeriğe atla

Venüs Gezegeni


Güneş'e en yakın gezegen olan Venüs ile Güneş arasındaki mesafe , Güneş ile Merkür arasındaki uzaklığın iki katından daha fazladır.Buna istifaden ,Venüs'ün yerküresi Merkür'ün yerküresinden daha da sıcaktır.
Senenin belirli aralıklarında , Güneş doğmadan veyahut battıktan sonra  çıplak göz ile rahatça görülebilir.

Çoğu kimse , Venüs'e sabah ya da akşam yıldızı demektedir.Yörüngesinden şaşmazken ,Dünya'ya en yakın konumuna ulaştığında, Ay ve Güneş'ten sonraki en parlak cisimdir.Venüs, iç gezegen olduğu için Dünya'dan teleskop ile bakıldığında Ay'a benzer biçimde evreler gösterir.
Yoğunluk ,kütle, atmosferin özü ve Güneş'e yakınlığı bakımından,Dünya'nın benzeri hatta ve hatta ikizi
diyebiliriz.





Venus'ün Hareketi


Venüs'ün, kendi ekseni etrafında dönme hareketi, aşırı ilginçtir. Çünkü hareketi, hem çok yavaş, bununla beraber ters yöndedir. 1 Venüs günü = 243 Dünya günüdür. Bu süre, Venüs yılından birazcık daha uzundur. Eğer Venüs'te olsaydınız, Güneş'in batıdan doğup, doğudan batmış olduğunı ve semande çok yavaş ilerlediğini görecektiniz. Bununla birlikte Venüs'ün dönme hareketi ve yörünge devri sanki aynı tarihe rastlantı ediyormuş şeklinde, Venüs ve Dünya birbirlerine en yakın olduğu anda, Venüs her zaman aynı yüzünü göstermektedir.

VENÜS'ÜN ATMOSFERİ

Venüs atmosferinin yüzeydeki basıncı, 90 atmosferdir. Bu basınç, Dünya'da ki bir okyanusun, 1 km derinliğindeki basınçla derhal hemen aynıdır.

Venüs'ün atmosferi, daha çok Karbondioksitten(CO2) oluşmuştur. Burada, birkaç km. Kalınlığındaki, çeşitli bulut katmanları, Sülfürik asitten(H2SO4) meydana gelmiştir. Bu bulutlar, gezegenin yüzeyini tamamen görmemizi engellemektedir. Bu yoğun atmosfer, bir sera tesiri oluşturarak, Venüs yüzeyinin sıcaklığını, 127 ºC den 447 ºC ye çıkarmaktadır. Bu ise, kurşunu eritecek sıcaklıktır.

Bulutların tepelerinde güçlü rüzgâr akımları olmasına rağmen, yüzeydeki rüzgârlar saatte birkaç km'den fazla değildir. Bunun sebebi, Dünya'da iklim koşullarını dengede tutan döngülerin Venüs'te bulunmayışıdır. Güneş'e yakın olan bu komşumuzda, atmosferik süreçler hep tek yönlüdür. Dünya, Güneş'e birazcık daha yakın olsaydı, Venüs ile aynı kaderi paylaşabilirdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mars başlangıç

Mars gezegen olarak geçer.Güneş sisteminden gelen dördüncü gezegendir. Mars güneşten 142 milyon mil kadar uzaklıktadır Kızıl gezegen denildiğide vardır.Kızıl gezegen denmesinin sebebi toprağın renginin kırmızı olmasındandır.Kırmızı rengini ise topraktaki demirden alır ve 2 küçük Ay'ı vardır.İsimleri sırasıyla Phobos ve Deimostur; Mars hakkında bilgi. Mars çok soğuktur.Mars'taki ortalama sıcaklık ise eksi 80 derecelere kadar Fahrenheit - donma noktasının altında! Mars'ın her tarafında volkanlar , kanyonlar  ve kraterlerle kayalıktır.Kırmızı toz neredeyse tüm Mars'ı kapsar.Dünyamızda olduğu gibi bulutlar ve rüzgar hakim.Bazen rüzgarlar kırmızı toz fırtınası oluşturur.Küçük toz fırtınaları ise Hortumları oluşturabilir ve büyük büyük hortumlar tüm gezegeni etkisi altına alabilir! Mars'ta dünya göre yer çekiminin yaklaşık üçte biri vardır.Örneğin;Marsta düşen bir inek(absürt),Dünya'ya düşen bir inekten daha yavaş düşecekti.Marstaki şeyler ,Dünya&

Jupiter

Güneş Sistemi içinde en büyük gezegendir.Güneşten sonra Beşinci gezegen dir. Jüpiter bir gaz devi,çünkü  hem gazdan oluşuyor hem çok büyük.Diğer gaz devleri Satürn ,  Neptün ve Uranüs'tür. Jupiter    1,8986 × 10 üssü 27 kg veya yaklaşık olarak 318 Dünya kütlesine sahiptir.Güneş sistemindeki diğer tüm gezegenlerin kütlesinin iki katıdır. Jupiter çıplak göz ile görülebilir, gece gökyüzünde üçüncü en parlak gezegendir.Sadece Dünya 'nın uydusu ve Venüs gezegeni daha parlaktır. Jüpiterin en az 79 adet uydusu var.Bunlardan yaklaşık 50'si çok küçük ve 5 kilometreden daha azdır.Jupiterin 4 büyük uyduları olan; IO , Europa , Ganymede ve Callisto isimli uydulara " Galileo " uyduları denir.Çünkü Galileo Galilei onları keşvetti. Ganymede Güneş  Sistemindeki en büyük uydudur.Hatta çapı Merkür gezegeninden büyüktür. 2018 yılında yeni 10 çok küçük uydu keşfedildi. Kaynak; Wiki

Gezegenlerler hakkında biraz kültürlenelim ; M A R S

Ortamlarda hava atabilceğiniz bu bilgiler belki sizi ortamın piri ,zekisi gösterebilir. Öyleyse gelin birlikte Mars'ı yalnızca "Gezegen" sıfatından ayıralım. Güneş sistemindeki 4. Gezegendir. Mars, yunan mitolojisinde savaş tanrsıcaklıkdır. Rengi kırmızımsı olduğundan kızıl gezegen de denir. Güneş’e olan uzaklığı 227.936.637 km’dir. Yerberi gezegendir. (yerberi gezegen: dış yapıları, efsunklük ve kütleleri dünya’ya benzeyen gezegen anlamına gelir. Ya da kayasal gezegen olarak da isimlendirilir. örneğin mars’ın yanında yerbenzeri gezegen olarak venüs, merkür ve cüce gezegen ceres de yer alır.) Mars’ta, güneş sistemi’nin en efsunk dağı bulunur. Bu dağın adı olimpos dağıdır. (olympus mons) dünya’nın en yüksek dağı olan everest’ten 3 kat daha büyüktür.  Bu dağda dik yamaçlar yoktur  ve uzaktan ova gibi görülmektedir. Mars’ta 1 yıl, 687 dünya gününe eşittir. Mars’ın yüzeyinde kutup ışıkları ve meteor yağmurları gibi vakalar görülmektedir. çekirdeğinin giderek