Ana içeriğe atla

Mars ve Saturn Ekibi 2018'de Dünyaya En Yakın Yaklaşımlarını Yaptı

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, 2018 yılının Haziran ve Temmuz aylarında Saturn ve Mars'ı Dünya'ya en yakın anlarını fotoğraflandı.Hubble görüntüleri, Dünya nın yoğun bahar ve yaz fırtınalarının yıkıma sebep olduğu tek gezegen olmadığını gösteriyor.

Satürn'ün kuzey yarıküredeki güneş ışığındaki artış, şimdi Satürn'ün kutup bölgesinde dağılmakta olan büyük bir fırtınayı tetiklemek için atmosferi ısıtdı.
Mars'ta, güney yarımkürede bir toz fırtınası patladı ve tüm gezegeni kuşatan küresel bir toz fırtınasına doğru balonlandı.
Güneş, Dünya ve bir dış gezegenin dizildiği yer olan gezegenler, Güneş ve dış gezegen arasında otururken, gezegenler muhalefetin yakınında fotoğraflandılar. Muhalefet zamanlarında, bir gezegen belirli bir yıl boyunca Dünya'ya en yakın mesafede. Yakınlık nedeniyle, gezegen de gökyüzünde en parlak görünür.
Hubble, 27 Haziran muhalefetine yaklaştığından, dünya halkının dünyadan yaklaşık 1,36 milyar mil olduğu 6 Haziran'da Satürn'i izledi. Mars, 27 Temmuz muhalefetinin yakınında, Dünya'dan sadece 36.9 milyon mil olan 18 Temmuz'da ele geçirildi. Bu yakın mesafe, Mars'ı 2003 muhalefetinden bu yana gece gökyüzünde en parlak görünüme sokuyor.
Satürn gezegenin 27 derece eksenel eğiminden kaynaklanan mevsimsel değişimlere sahiptir. Kuzey yarım küredeki yaz ile, atmosfer artık daha aktif. Bu, dağınık bir fırtınanın kalıntıları olan kuzey kutup bölgesinin yakınında görünen parlak bulutlar dizisinden sorumlu olabilir. Bulutların küçük, orta enlem pufları da görülebilir.
Hubble'ın görüşü, aynı zamanda, Satürn'ün kuzey kutbundaki altıgen bir kalıbı, 1981 yılında Voyager uçağında bulunan istikrarlı ve kalıcı bir rüzgar özelliğini de ortadan kaldırıyor. Gezegenin muhteşem halka sistemi, aynı zamanda, 2017'de olan Dünya'ya doğru maksimum eğimine ve tam ekranına da sahip.
Mars da, dünyanın 23.5 derecelik eğimine benzer olan 25 derecelik eksenel eğiminden dolayı mevsimlere sahiptir. Dünya'nın aksine, Mars'ın daha eliptik yörüngesi mevsimsel değişimlerinde daha büyük bir etkiye sahiptir. Güneş'ten en yakın ve en uzak noktaları yüzde 19'a kadar değişir (Dünya için yüzde 3'e karşılık).
Her Martian yılında, orta büyüklükteki toz fırtınaları kıta büyüklüğündeki alanları kapsamakta ve haftalarca sürmektedir. Küresel toz fırtınaları - haftalarca ya da aylarca süren - bahar ve yaz aylarında, güney yarımkürede, Mars Güneş'e en yakın olduğunda ve ısınma rüzgârı üretmek için en yüksek seviyede olduğunda meydana gelir.
Mars'ta yörüngedeki uzay aracı, fırtınanın davranışlarını düşük irtifalarda incelerken, diğer Hubble gözlemleri, astronomların daha yüksek atmosferdeki değişiklikleri incelemesine izin verecek. Birleşik gözlemler, gezegen bilim insanlarına, Kızıl Gezegende küresel fırtınaların nasıl ortaya çıktığını daha iyi anlamada yardımcı olacak.
Satürn'ün portresi, Gezegenin Atmosferler Mirası (OPAL) projesinin bir parçası olarak alınan gezegenin ilk görüntüsüdür. OPAL, bilim adamlarının güneş sistemimizin gaz devi gezegenlerinin atmosferik dinamiklerini ve evrimini anlamalarına yardımcı oluyor.
Hubble Uzay Teleskobu, NASA ve ESA (Avrupa Uzay Ajansı) arasında uluslararası bir işbirliği projesidir. NASA'nın Greenbelt, Maryland'deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi, teleskopu yönetiyor. Maryland, Baltimore'daki Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü (STScI), Hubble bilim operasyonlarını yürütmektedir. STScI, Washington DC'de Astronomi Araştırma Üniversiteleri Derneği tarafından NASA için çalıştırıldı.

Kaynak : NASA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mars başlangıç

Mars gezegen olarak geçer.Güneş sisteminden gelen dördüncü gezegendir. Mars güneşten 142 milyon mil kadar uzaklıktadır Kızıl gezegen denildiğide vardır.Kızıl gezegen denmesinin sebebi toprağın renginin kırmızı olmasındandır.Kırmızı rengini ise topraktaki demirden alır ve 2 küçük Ay'ı vardır.İsimleri sırasıyla Phobos ve Deimostur; Mars hakkında bilgi. Mars çok soğuktur.Mars'taki ortalama sıcaklık ise eksi 80 derecelere kadar Fahrenheit - donma noktasının altında! Mars'ın her tarafında volkanlar , kanyonlar  ve kraterlerle kayalıktır.Kırmızı toz neredeyse tüm Mars'ı kapsar.Dünyamızda olduğu gibi bulutlar ve rüzgar hakim.Bazen rüzgarlar kırmızı toz fırtınası oluşturur.Küçük toz fırtınaları ise Hortumları oluşturabilir ve büyük büyük hortumlar tüm gezegeni etkisi altına alabilir! Mars'ta dünya göre yer çekiminin yaklaşık üçte biri vardır.Örneğin;Marsta düşen bir inek(absürt),Dünya'ya düşen bir inekten daha yavaş düşecekti.Marstaki şeyler ,Dünya&

Jupiter

Güneş Sistemi içinde en büyük gezegendir.Güneşten sonra Beşinci gezegen dir. Jüpiter bir gaz devi,çünkü  hem gazdan oluşuyor hem çok büyük.Diğer gaz devleri Satürn ,  Neptün ve Uranüs'tür. Jupiter    1,8986 × 10 üssü 27 kg veya yaklaşık olarak 318 Dünya kütlesine sahiptir.Güneş sistemindeki diğer tüm gezegenlerin kütlesinin iki katıdır. Jupiter çıplak göz ile görülebilir, gece gökyüzünde üçüncü en parlak gezegendir.Sadece Dünya 'nın uydusu ve Venüs gezegeni daha parlaktır. Jüpiterin en az 79 adet uydusu var.Bunlardan yaklaşık 50'si çok küçük ve 5 kilometreden daha azdır.Jupiterin 4 büyük uyduları olan; IO , Europa , Ganymede ve Callisto isimli uydulara " Galileo " uyduları denir.Çünkü Galileo Galilei onları keşvetti. Ganymede Güneş  Sistemindeki en büyük uydudur.Hatta çapı Merkür gezegeninden büyüktür. 2018 yılında yeni 10 çok küçük uydu keşfedildi. Kaynak; Wiki

Gezegenlerler hakkında biraz kültürlenelim ; M A R S

Ortamlarda hava atabilceğiniz bu bilgiler belki sizi ortamın piri ,zekisi gösterebilir. Öyleyse gelin birlikte Mars'ı yalnızca "Gezegen" sıfatından ayıralım. Güneş sistemindeki 4. Gezegendir. Mars, yunan mitolojisinde savaş tanrsıcaklıkdır. Rengi kırmızımsı olduğundan kızıl gezegen de denir. Güneş’e olan uzaklığı 227.936.637 km’dir. Yerberi gezegendir. (yerberi gezegen: dış yapıları, efsunklük ve kütleleri dünya’ya benzeyen gezegen anlamına gelir. Ya da kayasal gezegen olarak da isimlendirilir. örneğin mars’ın yanında yerbenzeri gezegen olarak venüs, merkür ve cüce gezegen ceres de yer alır.) Mars’ta, güneş sistemi’nin en efsunk dağı bulunur. Bu dağın adı olimpos dağıdır. (olympus mons) dünya’nın en yüksek dağı olan everest’ten 3 kat daha büyüktür.  Bu dağda dik yamaçlar yoktur  ve uzaktan ova gibi görülmektedir. Mars’ta 1 yıl, 687 dünya gününe eşittir. Mars’ın yüzeyinde kutup ışıkları ve meteor yağmurları gibi vakalar görülmektedir. çekirdeğinin giderek